Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

De trygge overgange

I Hampeland har vi fokus på en god og tryg overgang for barnet, både når barnet rykke fra den ene afdeling til den næste, skal flytte til en anden institution og når barnet rykker fra børnehaven til skolen. Vi samarbejder med sundhedsplejersken i forbindelse med overgangen fra hjem til institution. Barnets gode overgang afhænger også af, at forældrene oplever processen som tryg.

Overgang fra hjem til institution

Et trygt og lærerigt institutionsliv starter med en veltilrettelagt indkøring.  At starte i daginstitution er en milepæl og en stor forandring for det lille barn, ligesom det kan være for den øvrige familie. Derfor ser vi samarbejdet med jer forældre, som afgørende for en god start for alle. Læs mere her. 

Sundhedsplejersken laver i samarbejde med dig som forælder et overgangsskriv som formidles til os på dit samtykke.

Overgange internt i mellem husets afdelinger

Dit barn vil have 2 overgange i tiden i Hampeland. Når dit barn er omkring 2 år rykker det sammen med nogle venner til vores Mellemafdeling. Når dit barn er omkring 4 år rykker det ligeledes sammen med venner til vores Ældsteafdelingen.

Overgangen starter i god tid inden flytningen omkring 1-2 måneder før alt efter alder på dit barn, og her udvælges to voksne; en fra afdelingen de kommer fra og en fra den afdeling de skal til. 
Disse voksne er hovedansvarlig for, at tilrettelægge overgangsarbejdet for den aktuelle gruppe af børn, og for at etablere gruppen i den nye afdeling. I enkelte tilfælde vil der være et barn der flytter alene, vi bestræber os dog på, at de flyttes to eller flere af gangen.

De voksne overlevere endvidere børnene, så de mødes med et godt grundlag og forståelse for hvem de er, hver især, her deltager du son forælder selvfølgelig.

Introduktionen til hverdagen på den nye afdeling vil foregå ved, at gruppen kommer på besøg flere gange om ugen. De to voksne der står for overgangen, aftaler sammen, hvad der passer ift. aktiviteter og lege. Børnene prøver også at spise frokost sammen deres nye gruppe. Sover dit barn stadig, vil det også prøve at sove i den nye afdeling inden start.

Der vil som udgangspunkt blive afholdt en forældresamtale efter ca. 3-6 måneder i den nye gruppe, hvis der er langt til den ellers årlige forældresamtale, her beskrives dit barns udvikling, trivsel og læring. 

Det vurderes sammen med dig som forælder, hvorvidt dit barn har behov for en indkøring sammen med dig. Som regel er det ikke nødvendigt, men det kan være en god ide. Dagen inden dit barn skal starte i den nye afdeling, er det dig som forælder der flytter dit barns ting til den nye garderobeplads, og du får således mulighed for, at hilse på og se den nye afdeling. Du er naturligvis velkommen til at besøge afdelingen inden start, fx i forbindelse med afhentning en dag op til start.

Ved forældrehenvendelse i forbindelse med overgange, vil den ansvarlige daglige leder inddrage relevante personer. 

Overgang til anden institution

Hvis dit barn af en eller anden årsag skal flytte til et andet dagtilbud, udfylder vi et overgangsskriv som med dit samtykke sendes til den nye institution. Vi deltager som oftes i en overgangssamtale sammen med dig som forælder og personalet det nye sted, for at sikre en god start for dit barn.

Overgang til skole

I Egedal Kommune bruger vi Overgangsbeskrivelsen i Hjernen&Hjertet som digitalt værktøj til at styrke den gode overgang fra dagtilbud til skole. I overgangsbeskrivelsen bliver der udarbejdet et overgangsskema, der danner grundlag for samtaler mellem dagtilbud og forældre samt overleveringssamtaler mellem dagtilbud og skole om den kommende skolestart. Overgangsskemaet består af informationer, der vurderes vigtige for den kommende overgang så som barnets styrker, evt. særlige udfordringer samt information om tidligere støtte og behov for støtte fremover. Som en del af overleveringen kan de udarbejdede sprogvurderinger og trivselsvurderinger indgå.

Læs mere på Område Ølstykkes hjemmeside.